Ароматната сладка баница с тиква е едно от любимите
кулинарни изкушения, приготвяни за трапезата на Бъдни вечер, когато всички ястия трябва да бъдат постни. Преди години баници с плодова плънка (тиква, ябълки, дюли и др.) са били приготвяни задължително и за Коледа. Ето защо, рецептата за традиционен тиквеник е и прекрасна идея за част от коледната трапеза. Относно вкуса му, трудно
може да се устои на леко хрупкавата му коричка и сочна вътрешност с тиква и
много орехи. Казано накратко, истинска класика сред баниците!
Традиционен тиквеник
Необходими продукти:
|
|
500 гр. готови кори
|
|
800 гр. тиква
|
|
200 гр. орехи
|
|
250 гр. захар
|
|
½ ч. ч. растителна мазнина
|
|
70 гр. масло (за коледния вариант)
|
Тиквата се почиства и се настъргва на едро ренде.
Орехите се натрошават на дребни парчета. Корите се разстилат върху работния
плот. Върху всеки слой, който се състои от 2-3 листа, се поръсва малко
растителна мазнина, част от настърганата тиква, 2 с. л. захар и орехови ядки.
Навива се на стегнато руло, което се поставя в центъра на намазнена тава,
завито като спирала. С всяка следваща кора се действа по същия начин и всяка
следваща се завива около предходната.
Накрая цялата повърхност на тиквеника се
поръсва с олио (или разтопено масло), след което се поставя в предварително
загрята фурна на 180`С и се пече до нежно златисто. Щом бъде изваден от
фурната, празничният тиквеник може да се поръси с пудра захар.
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:
*** Сладка баница с ябълки и локум ***
*** Вита баница с тиква и ябълки ***
*** Тиквеник ***
*** Сладка баница с ябълки и локум ***
*** Вита баница с тиква и ябълки ***
*** Тиквеник ***
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: