Какво би била есента без очарователната тиква! Толкова прекрасни рецепти с тиква можете да приготвите в този сезон! Точно като тази рецепта за тиквеник с локум и орехи! Това тестено изкушение с ароматна плънка от тиква, нежен локум, орехови ядки и дъх на канела ще ви пренесе в света на чистите кулинарни удоволствия! Освен, че е богат на толкова вкусове и аромати, този тиквеник е приятно сочен и ще се разтопи в устата ви! Задължително пригответе тази рецепта!
Към рецептата:
Тиквеник с локум и орехи
Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Нина Владимирова
Порции: 8-10
Необходими продукти:
1 пакет готови кори /добре е да са по-дебели, използвах „Одрински“/ около 1,5 – 2 кг тиква 2 ч. ч. захар 1 ч. л. канела 1 ванилия щипка индийско орехче 2 пакета цветен локум 50-100 г нарязани орехи олио за заливка (~по 1 супена лъжица на парче)
В купа смесете настърганата на едро ренде тиква със захарта, канелата, ванилията и индийското орехче. Хубаво е да престои десетина минути, за да може да се овкуси и тиквата да пусне сос. В подходяща и намазана тава започвате да налагате корите, като върху всяка слагате достатъчно голямо количество тиква, ръсите с орехите и тук-там парченца нарязан локум. Това се повтаря докато свършат корите. Старайте се да слагате и от сосчето от тиквата. То също прави тиквеника сочен и ароматен. Мазнина не слагате никъде между корите, просто няма никаква нужда. Накрая разрязвате вашия тиквеник на желани парчета и форми и внимателно го заливате със сгорещено олио. Печете на 180 градуса до приятен външен вид. Ако продуктите ви се видят много или малко – доверете се на вкуса си.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилницаи Домашна кухня!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: