![]() |
Сушени чушки с ориз и царевица |
Сушени чушки с ориз и царевица
Необходими продукти:
|
|
10-12 сушени
чушки
|
|
1 ч. ч. консервирана царевица
|
|
½ ч. ч. ориз
|
|
1 морков
|
|
1 глава кромид лук
|
|
½ стрък праз лук
|
|
3 с. л. доматено пюре
|
|
½ ч. л. чубрица
|
|
½ ч. л. червен пипер
|
|
сол
|
|
¼ глава кисело зеле
|
|
6-7 с. л. растителна мазнина
|
Обелените лук и морков, се нарязват на дребни кубчета и се запържват в подходящ съд в малко растителна мазнина. Когато лукът стане прозрачен, се добавят измитият и отцеден от вода ориз, царевицата и празът, нарязан на ситно. Всичко се пържи още няколко минути, подправя се с подправките и доматеното пюре, след което се залива с чаша и половина гореща вода и се оставя да къкри на умерен огън, докато оризът набъбне. Плънката се оставя да изстине, а в това време се нарязва киселото зеле и с него и няколко лъжици мазнина се покрива дъното на дълбоката тава, в която ще се пече ястието.
Предварително накиснатите в топла вода сушени чушки, се отцеждат от нея, почистват се от дръжките и започват да се пълнят със сочната плънка. Чушките се подреждат върху канапето от кисело зеле, напръскват се с растителна мазнина и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Съдът за печене се покрива с готварско метално фолио и се поставя да се пече на около 180`С. Когато съдът за печене е керамичен, се поставя в студена фурна, която първо се загрява до 100`С, а след 10 минути се увеличава на желаната температура. По този начин ястието се пече около 45 минути и още 30-35 минути при махнато фолио. Този вид ястие е прекрасна идея за вечерята на Бъдни вечер, както и във всички останали дни, когато сте решили да заложите на постно ястие в дневното меню. Добър апетит!
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:
*** Пълнени чушки с кайма и ориз ***
*** Панирани червени чушки ***
*** Боб с наденица в глинен гювеч ***
Изключително ми хареса рецептата! Ще я пробвам задължително. Благодаря за идеята :)
ОтговорИзтриване