За рецептата:

Към рецептата:
Козунак в пералня или козунак на центрофуга
Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Нина Владимирова

Необходими продукти:
5 яйца
1 ч. л. сол
42 г мая (1 кубче)
250 г захар
250 мл мляко
60 мл олио
кората на един лимон
2 ванилии
1 кг брашно (може да поеме малко повече)
есенция „ром“ или лъжица уиски
захар за поръсване
1 бр. жълтък за намазване
локум /по избор/
Продуктите трябва да са на стайна температура,
млякото леко затоплено с разтворената мая в него + 1-2 с. л. брашно и малко
захар. Докато маята се активизира, разбийте яйцата със захарта, солта, олиото,
настърганата лимонова кора, ванилиите и есенциите. Добавете млякото с шупналата
мая и брашното на малки части, като разбърквате с дървена лъжица. Когато
смесите добре цялото количество брашно, можете да си помогнете малко с ръце, но
ако не желаете да се цапате, преминете към подготовка за преместване на тестото
в пералнята. За целта е необходимо да се снабдите със следните пособия:
- една малка прозрачна торбичка;
- втора торбичка – по-голяма от първата;
- трета, сравнително здрава торбичка;
- калъфка от възглавница;
Аз оставих тестото да пренощува в хладилника и
се заех с него чак на другия ден. Когато го извадих беше втасало леко. Размесих
с добавяне на още мазнина и оставих на топло да втаса. Оформих козунака и отново
го оставих да втаса. Използвах форма за печене с падащи стени – 28 см. Пекох на
160-180° С малко над час.
Можете да използвате и всяка друга рецепта,
мисля, че е особено подходящо за по-големи дози и за липса на хлебопекарна.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: