Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
Порции: 10-12
Необходими продукти:
За сиропа:
1 1/4 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар
~1 ч. ч. течен мед
2 с. л. лимонов сок
За баклавата:
400 г готови кори
350 г краве масло, разтопено
300 г микс от орехови ядки и шам фъстък
2 ч. ч. захар
1 ч. л. канела на прах
За поръсване:
50 орехи или шам фъстък
Пригответе сиропа, като смесите водата, захарта и меда в тенджерка на умерена температура. Щом течността кипне, оставете я да ври 20 минути без капак. Свалете сиропа от огъня, прибавете лимоновия сок, разбъркайте добре и го оставете да се охлади.
На тих огън разтопете кравето масло, след което подгответе ядките. В кухненски робот или чопър смеляйте ореховите ядки и шам фъстъка на пулсации, за да се получат със зърнеста консистенция, а не фино смляни. Смесете ги в купа със захарта и канелата.
Разстелете готовите кори на работния плот и подгответе тавата за печене, като я намазните добре. Вземете първата кора, поставете я в тавата и я намажете изцяло с разтопеното масло с помощта на четка. Покрийте я с втори лист, отново намажете с масло и покрийте с трети лист, като го намажете с разтопеното масло. Щом покриете намаслените кори с четвърта кора, намажете изцяло и нея и щедро я поръсете със сместа от захар, канела и ядки. Повтаряйте същото нещо до изчерпването на корите и всеки четвърти слой завършвайте със смес от захар, канела и ядки. Покрийте с последната кора, намажете я с разтопено масло и с помощта на остър нож нарежете баклавата на ромбоиди, както традиционно се реже турската баклава. Сложете баклавата да се пече в загрята фурна на 160-170° С за около 45 минути до златисто. Още гореща, залейте баклавата равномерно със студения захарно-меден сироп.
Оставете баклавата за едно денонощие на прохладно място, за да попие сиропа, и тогава можете да сервирате. Така приготвена, тази турска баклава е с трайност до 14 дни.



Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Оставете баклавата за едно денонощие на прохладно място, за да попие сиропа, и тогава можете да сервирате. Така приготвена, тази турска баклава е с трайност до 14 дни.



Калории и хранителна информация за Турска медена баклава с орехи и шам фъстък
10 Порции
Състав в 1 порция
- Калории938.7
- Общо Мазнини52.1 гр
- Наситени мазнини19.7 гр
- Полиненаситени мазнини12.5 гр
- Мононенаситени мазнини13.5 гр
- Холестерол76.7 мг
- Натрий518.3 мг
- Калий273.6 мг
- Общо въглехидрати120.8 гр
- Фибри17.4 гр
- Захари89.5 гр
- Белтъчини20.8 гр
- Витамин А23.2%
- Витамин В-120.8%
- Витамин В-618.7%
- Витамин С4.4%
- Витамин D0.0%
- Витамин Е9.1%
- Калций5.0%
- Мед26.7%
- Фолиева киселина7.3%
- Желязо8.3%
- Магнезий12.9%
- Манган46.5%
- Ниацин3.3%
- Пантотенова киселина2.6%
- Фосфор15.2%
- Рибофлавин4.7%
- Селен3.7%
- Тиамин13.4%
- Цинк6.9%
* Дневните порции храна се равняват на приблизително 2000 калории. Вашите дневни стойности могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от индивидуалните ви калорични нужди и хранителен режим.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: