
Кулинарните критици смятат, че появата му на кулинарната сцена е епохално събитие. Той е основна съставка на първо място в сладкарството, а с годините намира място и на всички нива в кулинарията. Изследователите на историята на този изтънчен десерт разсъждават върху това, какво е предизвикало някой да загори захар до нейното гениално карамелизиране, като една шеговита гледна точка гласи, че е направено от някой доста разсеян сладкар.
В повечето езици думата карамел е навлязла от
френски през испанското caramelo, което се предполага, че произхожда от къснолатинското calamellus, което пък е умалителна форма на calamus
- тръстика. От етимологията, водеща до захарната тръстика, изниква
асоциирането с Гърция, където тя е била широко разпространена още от
времето на Александър Македонски. Друга теория пък свързва зараждането
на карамела с трайното навлизане на захарта като хранителен продукт в
Европа, което се е случило едва през Средновековието. Някои апострофират
тези теории с това, че карамелът е пристигнал от мястото, от което е
пристигнала и захарта - от Изтока.
В наши дни сладката вина за създаването на крем-карамела се приписва на
Франция, която е известна с деликатните си кремове като крем брюле, крем с шампанско, крем Сабайон и др. Ако желаете да си приготвите класически крем-карамел, облян с тъмен карамелен сироп, настоящата рецепта ще ви припомни стъпките в неговото приготвяне.
Крем карамел
Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
Порции: 8-10
Необходими продукти:
1 литър прясно мляко
6 яйца
250 гр. захар
120 гр. захар за карамелизиране
Захарта
и яйцата се разбиват в леко затопленото мляко, докато захарта се
разтопи напълно. От това зависи перфектната гладкост на десертния крем. Останалата
захар се карамелизира в съд на умерено силен котлон. Полученият карамел се разпределя по дъното на приготвените за
целта купички или чашки. След това в тях се разпределя яйчено-млечната смес,
подреждат се в тава, в която се налива вода, стигаща средата на формите,
и кремът се пече на водна баня в предварително загрята фурна на ~160`С в рамките
на 50-60 минути. По време на печенето водата в тавата не трябва да
завира, за да се предотврати кремът да стане на шупли. Ако се налага, в
тавата се долива вода.


Когато кремът е готов, се оставя да се охлади напълно и за по-голяма атрактивност при сервиране може да се
обърне в плоска чиния. По желание се гарнира с карамелизирани ядки, плодове или сметана.


Калории и хранителна информация за Крем карамел
10 Порции
Състав в 1 порция
- Калории240.8
- Общо Мазнини5.9 гр
- Наситени мазнини2.8гр
- Полиненаситени мазнини0.7 гр
- Мононенаситени мазнини1.8 гр
- Холестерол108.5 мг
- Натрий78.7 мг
- Калий183.7 мг
- Общо въглехидрати41.9 гр
- Фибри0.0 гр
- Захари42.5 гр
- Белтъчини6.6 гр
- Витамин А5,3%
- Витамин В-1211,8%
- Витамин В-64.0%
- Витамин С0,0%
- Витамин D15.7%
- Витамин Е0,5%
- Калциев12,7%
- Мед0,6%
- Фолиева киселина4,5%
- Желязо2,3%
- Магнезий2,6%
- Манган0.2%
- Ниацин0.6%
- Пантотенова киселина3,7%
- Фосфор14,7%
- Рибофлавин16,4%
- Селен5,4%
- Тиамин3,0%
- Цинк4,9%
* Дневните порции храна се равняват на приблизително2000 калори. Вашите дневни стойности могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от индивидуалните ви калорични нужди и хранителен режим.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Обожаам крем-карамел. Имам къдреви формички. Чудя се дали ще стане, когато ги обръщам. Трябва да пробвам, а не да се чудя :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ще се получи и още как! ;) Само трябва внимателно да си помогнеш с малък нож, с който лекичко да отделиш кремчето от формичката. Виждала съм къдрав крем-карамел, така че, действай смело! Усмихнат ден! :)
ОтговорИзтриванеМислех, че всички знаят как се прави крем-карамел. Но изглежда съм се лъгала. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеНека да сме толерантни и към начинаещите кулинари, каквито със сигурност има сред читателите на тази, а и на всяка друга кулинарна страница. :) "Кулинарна работилница" се стреми да показва рецепти за ценителите на разнообразната кухня - от най-лесните за изпълнение до такива, чийто процес на приготвяне може да отнеме дори часове, а такива примери определено могат да се видят на тази страница. И точно това е хубавото - тук всеки може да намери по нещо за себе, да научи нещо ново, да си припомни нещо класическо и т. н. Прекрасен ден и на вас! ;)
ОтговорИзтриванеПоздравления от мен за "Кулинарна работилница"
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Искрено се радвам, че харесвате страницата. :) Поздрави!
Изтриване