За ястието:
Чорба от леща - една от най-традиционните рецепти в българската национална кухня. Както всяко ястие, в различните географски области на страната тя се приготвя по различни начини, но основните й съставки винаги са идентични - леща, лук, моркови, чесън и в повечето случаи домати. Всъщност, чесънът е сред най-характерните герои в рецептите за леща, независимо дали тя е супа, яхния или приготвена на фурна, защото й придава неповторим вкус с лек пикантен акцент.В тази рецепта освен обичайните съставки, има и ароматни сухи чушки, които превръщат тази чорба в едно неповторимо ястие.
Към рецептата:
Чорба от леща
Приготвяне
20 мин
Време за готвене
50 мин
Общо време
70 мин
Порции: 8
Необходими продукти:
250 г леща
2 моркова
1 глава кромид лук
1 домат
6-7 скилидки чесън
2-3 сушени червени чушки
3 с. л. олио
2 щипки млян черен пипер
сол
Внимателно почистете лещата, измийте я добре и отцедете. Нарежете лука и морковите на ситно и заедно с лещата ги сложете в дълбока тенджера с 2.5-3 литра студена вода. Включете на умерен огън, налейте растителната мазнина и ги варете 15-20 минути, докато омекнат. След това прибавете целите скилидки чесън, сухите чушки, почистени от семето, пасирания предварително домат, черния пипер и сол на вкус. Гответе лещата още около 30 минути до пълна готовност.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!








Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: