За десерта:

Към рецептата:
Торта "Ангелски сълзи"
Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница

За основата:
1 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
80 г краве масло
2 с. л. захар
4 жълтъка
За плънката:
500 г извара
1 яйце
1/2 ч. ч. + 3 с. л. пудра захар
100 мл течна сметана
1 с. л. грис
За суфлето:
4 белтъка
1 щипка сол
1/2 ч. ч. пудра захар
Започнете подготовката на основата, като смесите брашното и бакпулвера. В отделен съд разбийте жълтъците със захарта до получаването на пухкава кремообразна консистенция, след което на етапи добавете брашното и маслото, нарязано на парченца. От продуктите замесете еднородно тесто. Готовото тесто покрийте с прозрачно фолио и прибeрете в хладилник за около 30 минути.
В това време разбийте добре в купа продуктите за плънката. Щом извадите тестото от хладилника, го разпределете във форма с махащ се ринг, която предварително сте намазали с растителна мазнина, а дъното й сте поръсили с грис. Имайте предвид, че от тестото трябва да направите и борд по стените на формата с височина около 2 см. Върху готовата основа излейте плънката с извара, заравнете и сложете да се пече във фурна на 180° С за 20-25 минути.
Пригответе белтъчения завършек, като разбиете белтъците с щипката сол до получаването на пенлива структура, след което на няколко пъти прибавете пудрата захар. Важно е да разбиете белтъците много добре, защото в това се крие тайната на "ангелските сълзи".
След 20-25 минути във фурната, извадете готовия резултат и разпределете отгоре белтъчената смес. Върнете във фурната и печете за още 10-15 минути на 150° С до нежно златисто.
Оставете готовата торта да изстине във фурната, а след това да се охлади добре на стайна температура. След известно време ще видите появяващите се прекрасни златисти капки, известни като "ангелски сълзи".
Препоръчано от нашата кухня:
Една прекрасна идея за десерт с белтъчена глазура е ангелски сладкиш с плодове. За любителите на чийзкейк страхотни решения са чийзкейк с орехи и шоколад и чийзкейк с домашно сладко от боровинки.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Изварата може ли да се замени с крем сирене,защото където живея няма извара?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Вили! Разбира се, не е фатално да заместите изварата с крем сирене. Това няма да ощети прекрасния вкус на тази торта-чийзкейк. Можете да експериментирате с различни кремообразни сирена, освен класическото, като маскарпоне или рикота, например. Ще се радвам да споделите отзивите си след приготвянето на този десерт. :)
Изтриване