За десерта:
Сбричолата е един от най-вкусните и бързи за приготвяне италиански сладкиши. Десертът няма нищо общо със "Сбрисолона", която също заема топ позиции в популярните сладки изкушения на италианската кухня, независимо, че наименованията им често могат да бъдат объркани. И докато сбрисолона е пухкав кейк с овална форма и гладка текстура с ясно изразен дъх на бадеми, то сбричолата е пълна нейна противоположност - рошави блатове от маслени трохи и вътрешност с кремообразна и ароматна плънка, която може да бъде каква ли не - от пресни плодове до сладки конфитюри, от разбити рикота или маскарпоне до различни шоколадови вариации.
Рецептата за сбричолата с рикота и бял шоколад е един от най-популярните начини на приготвяне на неустоимия десерт в Италия. Нужна ви е само една хапка и ще бъдете влюбени в нежния ѝ вкус!
Към рецептата:
Сбричолата с рикота и бял шоколад
Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Необходими продукти:
480 гр. брашно
250 гр. захар
180 гр. краве масло
1 яйце + 1 жълтък
1 пълна ч. л. бакпулвер
3 с. л. ром (или друг ликьор по избор)
За плънката:
500 гр. сирене рикота
200 гр. пудра захар
кората на 1 лимон
100-150 гр. бял шоколад
Сложете в купа пресятото брашно, захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло, което не трябва да е горещо, а охладено. Смесете продуктите до образуването на ронлива консистенция. Именно така трябва да бъде - тестото трябва да е нехомогенно. Добавете бакпулвера и рома и продължете да мачкате маслените трохи, но за кратко, след което оставете в хладилник.
В това време в купа разбийте рикотата със захарта с миксер. Разбивайте в продължене на 10 минути. С помощта на нож нарежете 70 гр. от белия шоколад на произволни парчета, сложете го при разбитата рикота и леко разбъркайте.
Извадете рошавото маслено тесто от хладилника. Във форма, покрита с хартия за печене (най-добре с махащ се ринг), и с диаметър около 25 см. сложете 3/5 от тестото, докато образувате равномерен слой. Бъдете внимателни, за да направите хубава основа. С пръсти оформете борд с височина 2 см. по стените на намазнената форма. Отгоре излейте плънката, заравнете и покрийте с остатъка от маслени трохи.
Поставете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 170-180° С за около 25-30 минути, докато повърхността стане златиста. Изчакайте рошавата сбричолата да изстине напълно, преди да сервирате, защото докато е топла, няма как да я нарежете на парчета, тъй като във вътрешността си ще е полутечна.
щом се охлади наистина добре, украсете я с останалия шоколад, декорирайте с лимонови корички и поднесете.


Калории и хранителна информация за Сбричолата с рикота и бял шоколад
8 Порции
Състав в 1 порция
- Калории789.0
- Общо Мазнини32.6 гр
- Наситени мазнини19.8 гр
- Полиненаситени мазнини1.4 гр
- Мононенаситени мазнини8.0 гр
- Холестерол127.1 мг
- Натрий149.0 мг
- Калий147.4 мг
- Общо въглехидрати105.5 гр
- Фибри2.1 гр
- Захари56.1 гр
- Белтъчини15.3 гр
- Витамин А20.6%
- Витамин В-125.6%
- Витамин В-63.6%
- Витамин С1.6%
- Витамин D1.7%
- Витамин E3.4%
- Калций19.0%
- Мед5.4%
- Фолиева киселина30.9%
- Желязо18.2%
- Магнезий5.2%
- Манган20.8%
- Ниацин18.1%
- Пантотенова киселина4.9%
- Фосфор20.3%
- Рибофлавин27.1%
- Селен44.2%
- Тиамин32.3%
- Цинк8.5%
* Дневните порции храна се равняват на приблизително 2000 калории. Вашите дневни стойности могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от индивидуалните ви калорични нужди и хранителен режим.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!


















Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: