През пролетта на кулинарната сцена се появяват любимите продълговати жълто-зелени тиквички, чийто вкус ги прави изключително подходящ продукт за множество интересни и много вкусни ястия, които внасят свежест в дневното меню. Списъкът от рецепти с тиквички е огромен и наситен с прекрасни вкусове и аромати. Всеки сам може да избира дали да приготви салати с тиквички, супи с тиквички, предястия с тиквички, както и основни ястия с тиквички.
Тази рецепта с тиквички е и вкусно предястие, и чудесно основно ястие, което ще ви засити достатъчно, но пък и ще ви подейства разтоварващо. Тиквичките са изключително подходящи за всеки, който реши да спазва диетичен режим през пролетта, за да бъде в добра форма за лятото. Ето защо, да се възползваме от вкусовите им предимства! Как да си приготвим тиквички с лук, домати и сирене на фурна? Лесно е, а и много вкусно! Убедете се сами!
Тази рецепта с тиквички е и вкусно предястие, и чудесно основно ястие, което ще ви засити достатъчно, но пък и ще ви подейства разтоварващо. Тиквичките са изключително подходящи за всеки, който реши да спазва диетичен режим през пролетта, за да бъде в добра форма за лятото. Ето защо, да се възползваме от вкусовите им предимства! Как да си приготвим тиквички с лук, домати и сирене на фурна? Лесно е, а и много вкусно! Убедете се сами!
Тиквички с лук, домати и сирене на фурна
Необходими продукти:
|
|
3-4 средно големи тиквички
|
|
1 глава кромид лук
|
|
1 връзка пресен чесън
|
|
200 гр. бяло саламурено сирене
|
|
4 домата
|
|
растителна мазнина
|
|
сол
|
Почистените и измити тиквички се нарязват на парчета по дължина с дебелина около 0.5 см. В тиган се загрява мазнината и тиквичките се изпържват до нежно златисто и от двете страни. Щом са готови, се подреждат върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната им мазнина. Отделно, нарязан на полумесеци, кромидът се задушава в малко мазнина и вода до омекване. В това време се подготвят и доматите, като се нарязват на кубчета, пресният чесън се наситнява, а саламуреното сирене се натрошава на дребни парчета.
На дъното на малка тавичка се подреждат първо тиквичките, които се поръсват с малко сол, а след това чесънът, лукът, сиренето и доматените кубчета. Налива се 1/2 ч. ч. гореща вода и ястието се поставя да се пече в загрята фурна на 190-200`C за 40-45 минути. Сервира се горещо или студено, гарнирано със свеж копър.
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:
*** Хайвер от тиквички ***
*** Тиквички бюрек с извара и маслини ***
*** Пълнени тиквички с ориз и кайма ***
*** Рататуй ***
*** Гювеч със свинско месо и зеленчуци ***
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: