Гъбената чорба е един от класическите начини, по които можем да приготвим пресни или консервирани гъби. Вкусът й е истински благодат и това е гарантирано. В българските кулинарни традиции чорбата от гъби е едно от ястията, които обичайно се приготвят в събота след Сирни Заговезни, на Тодоровден - празник, посветен на здравето на конете, наричан още Конски Великден. Легендата гласи, че на този ден Свети Тодор, който е покровител на конете, обличал девет кожуха, яхвал коня си и отивал при Бог, за да измоли от него лятото.
Дали в края на зимните дни, в разгара на пролетта или в друго време от годината, тази ароматна чорба винаги би оставила приятно присъствие на трапезата във всеки дом. Всичко, приготвено с гъби, е с изключително характерен вкус и аромат, който само този дар от природата може да придаде. Наричат ги и "чудновати създания", защото не са нито растения, нито животни. Поддържайки живота си, те поемат кислород от въздуха, както
хората и животните, а не въглероден двуокис, необходим за фотосинтезата
при растенията.
Освен в днешната рецепта, гъбите са прекрасни и пълнени с разнообразни съставки, задушени в масло или като съставна част на ястия с месо и зеленчуци.
Гъбена чорба с ориз
Необходими продукти:
|
|
400 гр. пресни гъби
|
|
2 средно големи глави кромид
лук
|
|
1 к. ч. бял ориз
|
|
2 с. л. брашно
|
|
2 ч. л. червен пипер
|
|
20 гр. краве масло
|
|
1 бр. яйце
|
|
прясно изцеден лимонов сок
|
|
черен пипер
|
|
сол
|
Почистените, измити и подсушени гъби се нарязват на ивички и се поставят да врят в 6 ч. ч. вода за около 15 минути. В отделен съд в разтопеното масло се задушава лукът, нарязан на ситно, като след няколко минути се смесва с червения пипер и брашното. Разреждайки ги с малко хладка вода, съставките се прибавят към кипящите гъби. След 20-25 минути в чорбата се слага и оризът и се готви, докато той набъбне и омекне.
Щом е готова, гъбената чорба се застройва с едно разбито яйце и се подправя със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: