За ястието:
Великолепно ястие за лятото, за дългите и горещи дни! Тази мусака с тиквички и заквасена сметана ще допадне и на любителите на тиквички, и на всички, които харесват ястията с богата заливка, но търсят много по-диетични алтернативи от традиционната мусака с картофи или популярната гръцка мусака с патладжани, например. Разбира се, не лишавайте разнообразното меню у дома от последните две ястия, но точно сега, по това време на годината, се насладете с пълна сила и без угризения на вкусната мусака с тиквички, които й придават свеж и неповторимо лек вкус.Към рецептата:
Мусака с тиквички и заквасена сметана
Приготвяне
15 мин
Време за готвене
75 мин
Общо време
90 мин
Порции: 8-10
Необходими продукти:
2 кг тиквички
500 г кайма
1 глава кромид лук
2-3 червени чушки
2-3 домата
растителна мазнина
За заливката:
400 г заквасена сметана
3 яйца
4 с. л. кисело мляко
1/2 връзка копър
сол
Измийте, почистете и нарежете тиквичките на кубчета заедно с червените чушки. Доматите нарежете на шайби.
В тиган с нагорещена мазнина (2-3 с. л.) запържете каймата и наситнения лук за 10-15 минути, като бъркате, за да каймата да добие ронлива структура. След като каймата и лукът вече имат златист оттенък, свалете съда от огъня.
На дъното на тава за печене (с дължина и ширина, покриваща размерите на стандартна фурна) налейте малко растителна мазнина и редете плътен слой тиквички, нарязаните също на кубчета чушки, запържената кайма с лук, шайби домати и отново тиквички. Налейте малко вода в тавата (по-малко от два пръста) и сложете ястието да се пече в загрята фурна на 200° С за 30 минути. В това време всички зеленчуци ще омекнат достатъчно, за да се пристъпи към заливката.
Необходими продукти:
2 кг тиквички
500 г кайма
1 глава кромид лук
2-3 червени чушки
2-3 домата
растителна мазнина
За заливката:
400 г заквасена сметана
3 яйца
4 с. л. кисело мляко
1/2 връзка копър
сол
Измийте, почистете и нарежете тиквичките на кубчета заедно с червените чушки. Доматите нарежете на шайби.
В тиган с нагорещена мазнина (2-3 с. л.) запържете каймата и наситнения лук за 10-15 минути, като бъркате, за да каймата да добие ронлива структура. След като каймата и лукът вече имат златист оттенък, свалете съда от огъня.
На дъното на тава за печене (с дължина и ширина, покриваща размерите на стандартна фурна) налейте малко растителна мазнина и редете плътен слой тиквички, нарязаните също на кубчета чушки, запържената кайма с лук, шайби домати и отново тиквички. Налейте малко вода в тавата (по-малко от два пръста) и сложете ястието да се пече в загрята фурна на 200° С за 30 минути. В това време всички зеленчуци ще омекнат достатъчно, за да се пристъпи към заливката.
За заливката разбийте много добре заквасената сметана, киселото мляко, яйцата и нарязания на ситно копър. Залейте повърхността на мусаката, разпределете равномерно заливката с шпатула и сложете ястието отново да се пече за още 25-30 минути на 180 ° С до получаването на златист цвят.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!







Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: