Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
Порции: 8
400 гр. брашно
1 яйце
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
200 гр. кисело мляко
1 равна ч. л. сода
4 с. л. зехтин "Екстра върджин"
брашно за поръсване на работния плот
сусам за поръсване
Пресейте брашното в подходящ съд. Смесете киселото мляко със содата и изчакайте да шупне. Оформете "кладенче" в брашното, в което да сложите яйцето, солта, захарта, шупналото мляко и зехтина. Разбъркайте продуктите и постепенно започнете да замесвате тестото. Когато то придобие достатъчно плътност, прехвърлете го върху набрашнен плот и месете, докато получите еластично и меко на пипане тесто. От него оформете малки и плоски топки и ги подредете в тавата за печене, която предварително сте покрили с намазнена хартия за печене.
Преди да ги сложите да се пекат, намажете питките с малко зехтин, направете кръстчета на повърхността им и поръсете със сусам. Печете ги в загрята фурна на 180° С за 15 минути до нежно златисто.



Калории и хранителна информация за Содени хлебчета със зехтин
8 Порции
Състав в 1 порция
- Калории282.2
- Общо Мазнини10.6 гр
- Наситени мазнини2.0 гр
- Полиненаситени мазнини1.6 гр
- Мононенаситени мазнини6.7 гр
- Холестерол23.7 мг
- Натрий468.3 мг
- Калий99.9 мг
- Общо въглехидрати39.9 гр
- Фибри1.4 гр
- Захари1.8 гр
- Белтъчини6.7 гр
- Витамин A1.2 %
- Витамин B-122.4 %
- Витамин B-61.9 %
- Витамин C0.2 %
- Витамин D1.1 %
- Витамин E0.3 %
- Калций4.0 %
- Мед3.7 %
- Фолиева киселина24.0 %
- Желязо13.4 %
- Магнезий3.5 %
- Манган17.1 %
- Ниацин14.9 %
- Пантотенова киселина3.2 %
- Фосфор8.9 %
- Рибофлавин17.7 %
- Селен25.0 %
- Тиамин26.7 %
- Цинк3.8 %
*Дневните порции храна се равняват на приблизително 2000 калории. Вашите дневни стойности могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от индивидуалните ви калорични нужди и хранителен режим.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: