Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
Порции: 6
1 буркан белени червени чушки
1 глава кромид лук
250 гр. кайма
100 гр. ориз
1 ч. л. универсална зеленчукова подправка
1-2 щипки млян черен пипер
сол
4 с. л. растителна мазнина
За Бешамела:
500 мл. прясно мляко
2 с. л. брашно
20 гр. краве масло
1 с. л. растителна мазнина
1 щипка сол
1 щипка индийско орехче
млян черен пипер по желание
Нарежете лука на ситно и го запържете до омекване в нагорещената мазнина. Добавете каймата, като с помощта на телена бъркалка или вилица я направите на трохи. Щом и каймата се запържи, сложете при продуктите предварително почистения, измит и отцеден ориз. Разбърквайте. Когато структурата на ориза започне да наподобява на малки камъчета, овкусете с подправките, разбъркайте добре и налейте гореща вода или зеленчуков бульон, колкото да покрие сместа добре. Оставете плънката да къкри на умерена температура, докато оризът набъбне и остане на мазнина. След това отстранете от котлона и оставете оризовата смес да изстива.
За соса Бешамел разтопете маслото на средна температура заедно с растителната мазнина. Сложете брашното, като разбърквате, след което постепенно налейте млякото, без да спирате със смесването на продуктите. Прибавете подправките и продължете да разбърквате енергично няколко минути, докато сосът се сгъсти до средно гъста консистенция.
Напълнете всяка чушка с плънката от ориз и кайма, слагайки я в тава за печене. Щом всички чушки са напълнени, налейте в огнеупорния съд малко вода, а след това залейте с Бешамел. Сложете ястието да се пече в умерена фурна на 160° С за 50-60 минути до златисто.



Хранителна информация
6 порции
Състав в 1 порция
- Калории331.1
- Общо Мазнини11.2 грама
- Наситени мазнини4,3гр
- Полиненаситени мазнини3.0 гр
- Мононенаситени мазнини2.3 гр
- Холестерол15.9 мг
- Натрий155.6 мг
- Калий517.0 мг
- Общо въглехидрати53.7 грама
- Фибри5,2 грама
- Захари31.3 грама
- Белтъчини6,0 грама
- Витамин А231.8%
- Витамин В-126.4%
- Витамин В-627.9%
- Витамин С635.3%
- Витамин D8,7%
- Витамин Е17.1%
- Калций12,1%
- Мед8,2%
- Фолиева киселина17,7%
- Желязо8,2%
- Магнезий8,5%
- Манган17,9%
- Ниацин8,7%
- Пантотенова киселина5,8%
- Фосфор13,5%
- Рибофлавин14,7%
- Селен9,8%
- Тиамин16,3%
- Цинк4.8%
* Дневните дози са базирани на 2000 калории диета. Вашите дневни стойности могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от вашите калорични нужди.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: