В края на годината празниците идват и ни обгръщат с трепетна еуфория. Коледа и Нова година сами по себе си са синоним на това, да се съберем заедно със семейството и приятелите, които ценим. Ако имате намерение да организирате голям празник у дома, трябва да бъдете внимателни и да осигурите красива и празнична атмосфера, от която важна част заема празничната маса. В този смисъл, изборът на храна е толкова важен, колкото и етикетът на поднасянето й. Но това не е повод да се притеснявате, тъй като етикетът за сервиране в наши дни е много по-гъвкав, модернизиран и приятен за изпълнение.
1. Сервиране на блок маса (бюфет): универсална и практична идея.
"бюфет" нека празните
плата за гостите да са
поставени на масата,
преди те да се насочат
към нея, а позицията
им да е в подходящ
ъгъл на масата.
Подредени една в
друга, внимавайте чиниите да не надвишават 10 броя. Можете да имате
и известен брой плата с готови хапки и сухи мезета, разположени по
дължина в центъра на масата.
Приборите също трябва да са подредени предварително, а при избора на менюто изберете ястия, при които да избегнете употребата на ножове. При този вид сервиране салфетките е допустимо да бъдат хартиени, още повече, че търговската мрежа по това време на годината предлага невероятно разнообразие от хартиени салфетки с всевъзможни празнични визии. Ако все пак държите на истински стилна подредба, заложете на текстилни салфетки. Като цяло, масата трябва да изглежда празнично и елегантно, защото въпреки, че около масата ще бъдете с близки и приятели, обстановката също е фактор, който ще влияе върху цялостното ви настроение. Можете да сервирате своето празнично меню по отделно на всичките си гости, а можете и да ги оставите те самите да участват в този процес, като избират храна според индивидуалните си вкусове. Но преди сервирането на различни ястия, следястия и десерти, имайте задачата да отсервирате вече използваните и ненужни чинии и прибори.
3. Съвети при сервиране.
- Кърпата или салфетката трябва да бъде чиста и сгъната добре.
- Ако сервирате супа, бистро консуме или бульон, не забравяйте подложната чиния. Това ще предотврати неволно капване от ястието върху покривката.
- Когато наливате напитките, никога не пълнете чашите до ръба. Правилният етикет на сервиране на напитки е те да запълват 2/3 от обема на чашата.
- Мръсните чинии и плата бързо се отстраняват от масата (в ляво), за да се освободи място за новите.
- Когато приключите с храненето, можете да сервирате кафе на място или да поканите гостите в дневната. Не забравяйте да създадете хармоничен и елегантен интериор. В този случай, инвестирайте в цветни аранжировки и красиви фруктиери с плодове, създавайки усещането за по-весел и уютен дом.
Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница
.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: