Лазаня - една от най-прекрасните италиански рецепти! Лазанята може да бъде с месо, със зеленчуци, с микс от сирена и различни сосове, а резултатът винаги е интересно и вкусно ястие. Настоящата рецепта е подходяща за пролетно-летните месеци, защото акцентите в нея са свежата коприва и страхотните тиквички, които по принцип сме свикнали да използваме за други вкусни ястия. Присъствието им тук прави тази лазаня неустоима, нещо по-различно от класическата лазаня Болонезе или лазаня със спанак и сирене рикота. Как да приготвим пролетна лазаня с тиквички и коприва? Наистина е лесно, а и невероятно вкусно!
Копривата, тиквичките, морковите и лукът се подготвят, като се почистват, измиват и нарязват на дребно. В дълбок тиган в малко мазнина за няколко минути се задушават първоначално лукът, морковите и тиквичките, нарязани на кубчета, а след това се заливат с една чаена чаша вода и се оставят да къкрят на тих огън, докато тиквичките омекнат. Щом са готови, към тях се прибавя копривата и се оставя да се задуши. Сместа се овкусява с подправките и сол на вкус, след което се отстранява и оставя да изстине.
Пролетна зеленчукова лазаня с тиквички и коприва
|
Необходими продукти:
|
|
|
300 гр. кори за лазаня
|
|
|
2 глави кромид лук
|
|
|
500 гр. коприва
|
|
|
2 средно големи тиквички
|
|
|
2 моркова
|
|
|
500 гр. домати
|
|
|
1 връзка чесън (бялата част)
|
|
|
250 гр. кашкавал
|
|
|
½ ч. л. млян черен пипер
|
|
|
1 ч. л. босилек
|
|
|
500 мл. сос Бешамел
|
|
|
сол
|
|
|
растителна мазнина
|
|
Копривата, тиквичките, морковите и лукът се подготвят, като се почистват, измиват и нарязват на дребно. В дълбок тиган в малко мазнина за няколко минути се задушават първоначално лукът, морковите и тиквичките, нарязани на кубчета, а след това се заливат с една чаена чаша вода и се оставят да къкрят на тих огън, докато тиквичките омекнат. Щом са готови, към тях се прибавя копривата и се оставя да се задуши. Сместа се овкусява с подправките и сол на вкус, след което се отстранява и оставя да изстине.
Отделно, от доматите се приготвя доматен сос, като половината от тях се настъргват, а останалите се нарязват на малки парченца. По време на приготвянето се добавя и наситненият чесън. Сосът трябва да къкри, докато се редуцира наполовина, а накрая се овкусява със сол и половин чаена лъжица захар, която ще тушира леко киселия им вкус.
Последната стъпка от подготовката на рецептата е приготвянето на сос Бешамел. Как се приготвя сос Бешамел, можете да прочетете тук.
Корите за лазаня се третират по начина, указан на опаковката им. В този смисъл, някои кори за лазаня предварително се бланшират за около минута във вряща вода с няколко капки зехтин, а други могат да се използват директно.
Започва същинското приготвяне на лазаня, като за начало дъното на дълбоката тава, в която ще се пече, се покрива с малко растителна мазнина и слой доматен сос. След това се реди по следния начин: първи ред кори, плънка от тиквичките и копривата, втори ред кори, доматен сос, слой настърган кашкавал, трети ред кори, плънка от тиквички и коприва, четвърти ред кори, доматен сос, кашкавал, пети ред кори, останалата плънка, останалия доматен сос и шестия ред кори за лазаня. Класическата лазаня има точно 6 пласта кори, но всеки може да ги намали по свое желание. Накрая всичко се залива с изстиналия сос Бешамел и се поставя да се пече във фурна на 170-180`С за 40-45 минути. Малко преди изваждането от фурната, лазанята се покрива с настърган пармезан или пълномаслен кашкавал и се допича до златисто.
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:
*** Лазаня Болонезе ***








Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: