Сезонът
на тиквичките тече с пълна пара и ще продължава доста дълго! Появявайки
се в търговската мрежа съвсем в началото на пролетта, жълтите или
зелени продълговати тиквички, чието използване в кулинарията датира още
от ХVІ век, освежават всяка трапеза до късна есен. Няма друг зеленчук с толкова нежна целулоза, която действа успокояващо на стомаха и притежава лечебно въздействие. Ето защо, освен страхотна част от редица вкусни и леки ястия, тиквичките са и невероятно полезни, затова не си ги спестявайте. Няма нищо по-хубаво от разнообразното меню, а с тиквички можете да приготвите салати, супи, хайвер от тиквички, пържени тиквички в кисело мляко, панирани тиквички, тиквички бюрек, кюфтенца от тиквички, пълнени тиквички, огретен с тиквички, мусака с тиквички, киш с тиквички и т. н. Алтернативите са наистина много и би било прекрасно всеки да може да им се наслади поотделно.
Днешната рецепта за пълнени тиквички е част от популярната от векове практика за пълнене на зеленчуци, типична за кулинарните традиции на Средиземноморието. В същия стил са ястия като зелеви и лозови сарми, пълнени чушки и пълнени смокини.
Дори самата форма на тиквичките сякаш приканва да бъдат напълнени с всякакви пълнежи, като един от най-класическите и най-разпространените по нашите географски ширини е с ориз и мляно месо. С такъв пълнеж е и настоящата кулинарна идея. Последвайте я!
Първият етап от подготовката е почистването и оформянето на тиквичките. В случая те се разрязват по ширина на парчета с височина 5-6 сантиметра, след което внимателно се издълбават от началото до края. Тиквените пръстени се подреждат в подходяща тава.
В същото време в малко растителна мазнина се запържва каймата, като може да се бърка с телена бъркалка, докато стане на трохи. След това към нея се прибавя лукът, нарязан на дребно, вътрешността на тиквичките - също нарязана, а щом омекнат и водата от тиквичките се изпари, към съставките се добавя почистеният, измит и отцеден ориз. Когато и той се задуши, сместа се овкусява с подправките, залива се с около 1 ч. ч. вода и се оставя да покъкри за кратко, докато оризът набъбне.
Плънката се отстранява от огъня и с нея се запълват тиквените пръстени и пространствата около тях. Налива се гореща вода, колкото да покрие 1/2 от тиквичките и ястието се слага да се пече във фурна на около 200`С за 60-70 минути, като при необходимост се долива вода. Готовите пълнени тиквички се поднасят топли, а по желание могат да се гарнират със сос от цедено кисело мляко с копър. Добър апетит!
Пълнени тиквички с ориз и кайма
Необходими продукти:
|
|
1-2 бр. тиквички с широк диаметър
|
|
300 гр. кайма
|
|
3 с. л. растителна мазнина
|
|
1 глава кромид лук
|
|
1 ч. ч. бял ориз
|
|
½ ч. л. млян черен пипер
|
|
½ с. л. универсална зеленчукова
подправка
|
|
1 равна ч. л. червен пипер
|
|
сол
|
|
2-3 ч. ч. вода
|
Първият етап от подготовката е почистването и оформянето на тиквичките. В случая те се разрязват по ширина на парчета с височина 5-6 сантиметра, след което внимателно се издълбават от началото до края. Тиквените пръстени се подреждат в подходяща тава.
В същото време в малко растителна мазнина се запържва каймата, като може да се бърка с телена бъркалка, докато стане на трохи. След това към нея се прибавя лукът, нарязан на дребно, вътрешността на тиквичките - също нарязана, а щом омекнат и водата от тиквичките се изпари, към съставките се добавя почистеният, измит и отцеден ориз. Когато и той се задуши, сместа се овкусява с подправките, залива се с около 1 ч. ч. вода и се оставя да покъкри за кратко, докато оризът набъбне.
Плънката се отстранява от огъня и с нея се запълват тиквените пръстени и пространствата около тях. Налива се гореща вода, колкото да покрие 1/2 от тиквичките и ястието се слага да се пече във фурна на около 200`С за 60-70 минути, като при необходимост се долива вода. Готовите пълнени тиквички се поднасят топли, а по желание могат да се гарнират със сос от цедено кисело мляко с копър. Добър апетит!
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:
*** Пълнени чушки с кайма и ориз ***
*** Хайвер от тиквички ***
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: