Тиквичката е едногодишно растение с дълго, влачещо се стъбло. Родината й не е известна. Първите данни за използването й за храна датират от ХVІ век. Днес тиквичките, които могат да бъдат в жълт или зелен цвят, се появяват на пазарите от ранна пролет и са достъпни до късно през есента, като от тях могат да се приготвят невероятно вкусни ястия и свежи салати. Не на последно място е и опцията да бъдат консервирани.
В тази рецепта тиквичките са в прекрасната комбинация с ориз, варени яйца и апетитен млечен сос с много копър. Голямото съдържание на калий в тиквичките се отразява благоприятно върху водния баланс в организма, спомагайки лесното му освобождаване от задържаните течности. Ето защо е желателно да добавите тази рецепта към списъка си с диетични гозби, както и колкото се може повече рецепти, в които на пиедестал стои тиквичката. Просто прекрасен зеленчук!
Подлучени тиквички с ориз и варени яйца
Необходими продукти:
|
|
3 бр. средно големи тиквички
|
|
1-2 глави кромид лук
|
|
5 с. л. растителна мазнина
|
|
1 с. л. брашно
|
|
½ ч. л. млян черен пипер
|
|
½ ч. ч. ориз
|
|
1 ½ ч. ч. пълномаслено кисело мляко
|
|
5-6 скилидки чесън
|
|
1 връзка копър
|
|
4 ½ ч. ч. вода
|
|
2-3 сварени яйца
|
|
сол
|
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в растителната мазнина, а малко след това към него се прибавят тиквичките - обелени и нарязани на кубчета. Щом леко омекнат, се поръсват с брашното и черния пипер и се разбъркват добре, след което при тях се налива горещата и подсолена вода.
Продуктите се варят около 20 минути. Почистеният и измит ориз се добавя към тях и варенето продължава още около 20 минути. Отстранено от огъня, ястието се подправя със ситно нарязания копър и сол при необходимост. При сервиране всяка порция се поръсва с нарязаните на кубчета яйца и се полива с млечния сос, подлучен с чесън и овкусен допълнително с останалия копър.
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:
*** Дзадзики ***
*** Кюфтенца от гъби ***
*** Пилешки бутчета с кисело мляко ***
*** Картофена салата с ролца от раци ***
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: