Няма как да бъдат пренебрегнати! Все пак са един от най-широко разпространените продукти, подходящи за приготвянето на десетки различни ястия. Картофите са изключително хранителни и са щедър източник на белтъчини, въглехидрати, високи нива на витамин С, йод, калий, минерали. Несъмнено най-популярната гарнитура в световен мащаб са любимите пържени картофи. Но по вкусови качества изобщо не им отстъпват и картофите, приготвени на пара, печените картофи, пухкавото картофено пюре, салата от картофи и лук, картофени кюфтета, шницели или крокети. Освен това ще ги срещнете в различни печива, гювечи, супи, както и в традиционни национални ястия като огретен, мусака или пататник.
Настоящата рецепта е за апетитните сотирани картофи, овкусявани обичайно с копър и чесън. Прекрасното тук е, че начинът на приготвяне ги прави достатъчно крехки, а в същото време повърхността им е обвита с хрупкава златиста коричка, полепнала по себе си ароматите на масло, копър и чесън! Тези великолепни картофи са подходящи за сервиране като основно ястие, както и като гарнитура към ястия от месо и риба.
Картофи соте
Необходими продукти:
|
|
1 кг. картофи
|
|
80 гр. краве масло
|
|
1-2 с. л. растителна мазнина
|
|
3-4 скилидки чесън
|
|
½ връзка копър
|
|
сол
|
Картофите се сваряват до полуготовност за около 20 минути, като са предварително обелени. Вече готови, се охлаждат с обилна струя студена вода и се режат на шайби по дължина. В подходящ тиган се загрява маслото с малко растителна мазнина и нарязаните картофи се подреждат на дъното му. Пържат се до златисто от всички страни. Щом се отстранят от огъня, веднага се поръсват със ситно нарязаните копър и чесън и се посоляват на вкус. Разбъркват се и се поднасят топли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: