Сочна мусака в йенски съд
Необходими продукти:
|
|
1 кг. картофи
|
|
500 гр. мляно месо
|
|
2 глави кромид лук
|
|
¼ връзка праз лук
|
|
200 гр. смлени домати или 2-3 бр. пресни
|
|
кубче месен бульон
|
|
½ ч. л. млян черен пипер
|
|
1 ч. л. червен пипер
|
|
щипка ронена чубрица
|
|
2-3 бр. дафинов лист
|
|
сол
|
|
растителна мазнина
|
|
За заливката:
|
|
400 гр. кисело мляко
|
|
3 бр. яйца
|
|
½ с. л. пшенично брашно
|
В нагорещена мазнина се слага каймата и се задушава 10-15 минути, докато придобие зърнеста консистенция. След това се добавя почистеният и нарязан на ситно кромид лук, а няколко минути след него, когато вече е започнал да става прозрачен и е леко омекнал, се прибавя и празът. Когато сосът от каймата и зеленчуците се изпари почти напълно, към тях се добавят и доматите, последвани от кубчето бульон, черен пипер, чубрица, червен пипер. Отделно картофите, които са били обелени, нарязани на кубчета и овкусени с малко сол, се изсипват в йенската тенджера и се смесват с каймата и лука. Наливат се 1-2 ч. ч. вода, колкото да покрият картофите, похлупва се и се слага да се пече първоначално на 150`С за около 10 минути, а след това се превключва на 200`С. Пече се до почти пълна готовност, като петнайсетина минути преди изваждането от фурната, картофите се заливат с приготвената заливка от разбити яйца, кисело мляко и брашно. Мусаката е готова, когато заливката получи златиста коричка.
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:
*** Огретен с картофи и сирене ***
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: