За рецептата:
Картофена лазаня със зеленчуци - уникална симбиоза от картофени пластове, наподобяващи картофени рьощи, и вкусна плънка от гъби, грах и нежен сос Бешамел. И от всичко това, в щедри количества! Непременно опитайте тази рецепта!
Към рецептата:
Картофена лазаня със зеленчуци
Приготвяне
30 мин
Време за готвене
Общо време
Порции: 6
Необходими продукти:
1.5 кг картофи
5 яйца
2-3 щипки сух розмарин
щипка чубрица
червен пипер
сол на вкус
зехтин
За плънката:
1 кг гъби
800 г консервиран грах
400 г кашкавал
За Бешамела:
1 л прясно мляко
100 г брашно
40 г краве масло
1/2 ч. л. сол
1 к. л. индийско орехче
1/2 ч. л. млян черен пипер (по желание)
Запържете гъбите, които предварително сте почистили и нарязали на парчета. Щом пуснат от водата си, добавете и грахта и задушете под капак до готовност.
Като всяка лазаня, и тази трябва да има своите отделни слоеве, затова се заемете с приготвянето на импровизираните рьощи. Обелете картофите и ги настържете на едро ренде в дълбока купа. Ако сложите картофите в кухненски робот или чопър, пластовете няма да са така здрави и е възможно лесно да се късат. Към настърганите картофи добавете яйцата и подправките. Разбърквайте с дървена лъжица или шпатула, докато се смесят добре. В тиган с диаметър 26 или 28 см с много малко мазнина слагайте част от картофената смес, притискайки я с дървената лъжица. Пържете за няколко минути на умерена температура, след което внимателно обърнете от другата страна и отново пържете до златисто. От тази смес ще ви се получат най-много 5 картофени пласта или 4, ако ги правите по-дебели. Щом сте готови, оставете ги настрана и пригответе соса Бешамел по тази рецепта.
Започнете да сглобявате картофената лазаня, като в кръгла тава подреждате картофен пласт, гъби и грах, настърган кашкавал, залеете с малко Бешамел и отново - картофен слой, плънка, кашкавал и Бешамел до изчерпването на всички съставки. Върху последния, пети слой сложете съвсем малко от плънката и соса и завършете с щедро количество настърган кашкавал. Печете ястието във фурна на 180°С за 40-45 минути до нежен загар. Сервирайте с много свежа салата и студено бяло вино или бира, например! Да ви е вкусно!
Като всяка лазаня, и тази трябва да има своите отделни слоеве, затова се заемете с приготвянето на импровизираните рьощи. Обелете картофите и ги настържете на едро ренде в дълбока купа. Ако сложите картофите в кухненски робот или чопър, пластовете няма да са така здрави и е възможно лесно да се късат. Към настърганите картофи добавете яйцата и подправките. Разбърквайте с дървена лъжица или шпатула, докато се смесят добре. В тиган с диаметър 26 или 28 см с много малко мазнина слагайте част от картофената смес, притискайки я с дървената лъжица. Пържете за няколко минути на умерена температура, след което внимателно обърнете от другата страна и отново пържете до златисто. От тази смес ще ви се получат най-много 5 картофени пласта или 4, ако ги правите по-дебели. Щом сте готови, оставете ги настрана и пригответе соса Бешамел по тази рецепта.
Започнете да сглобявате картофената лазаня, като в кръгла тава подреждате картофен пласт, гъби и грах, настърган кашкавал, залеете с малко Бешамел и отново - картофен слой, плънка, кашкавал и Бешамел до изчерпването на всички съставки. Върху последния, пети слой сложете съвсем малко от плънката и соса и завършете с щедро количество настърган кашкавал. Печете ястието във фурна на 180°С за 40-45 минути до нежен загар. Сервирайте с много свежа салата и студено бяло вино или бира, например! Да ви е вкусно!
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!
Ако харесвате страницата, станете й последовател оттук:facebook.com/kulinarnarabotilnica/ за още повече интересни рецепти! Ако тази кулинарна идея ви заинтригува, споделете я в своя социален профил, за да я видят повече хора!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: