За тортата:

Освен на тази рецепта, можете да се доверите и на рецептите за шоколадова торта с маскарпоне и бадеми или шоколадова торта с майонеза.
Към рецептата:
Шоколадова торта със заквасена сметана
Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
250 г захар
1 щипка сол
40 г краве масло
15 с. л. топла вода
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода за хляб
100 г тъмен шоколад (за готварски цели)
За крема:
400 г заквасена сметана
200 г пудра захар
150 г тъмен шоколад
70 мл вода
70 г кафява захар
За декориране: 50 г орехови ядки
Отделете белтъци от жълтъци и разбийте жълтъците с 200 гр. захар на силна скорост до получаването на гъста смес с леко ронлива консистенция. Постепенно прибавете към нея 5 с. л. от топлата вода, разбийте добре и оставете настрана.
Разбийте белтъците с щипка сол, докато станат на пухкава пяна, след което на етапи добавете останалата захар (50 гр.) и разбивайте до консистенция на твърд сняг с лъскава повърхност. При опит за обръщане на купата, в която разбивате белтъците, те трябва да не мърдат от дъното.
В друг дълбок съд пресейте брашното и го смесете със содата и шоколада, който предварително сте разбили на ситни парченца в кухненски робот. Щом разбъркате сухата смес, постепенно налейте в нея жълтъчената смес и останалото количество топла вода. Разбивайте за кратко с миксер, след което прехвърлете белтъчения сняг в купата и внимателно разбъркайте двете смеси с бавни и загребващи движения, за да запазите максимално въздуха на белтъците. Получената смес разделете на 2 или 3 части, в зависимост от диаметъра на формата, в която ще печете блатовете.
Покрийте дъното на формата за печене (най-добре с махащ се ринг) с хартия за печене и я намазнете добре, като наблегнете на стените. Сложете първата част от гъстото тесто и прецизно заравнете с шпатула, за да се получи равномерен блат. Печете в загрята фурна на 170-180° С за 15-17 минути до златисто, извадете веднага от формата, отлепете хартията за печене в долната му част и оставете блата да изстива върху решетка. По същия начин изпечете и втория блат.
За крема първо пригответе захарния сироп, като сварите за няколко минути водата с кафявата захар. След това на водна баня разтопете тъмния шоколад, оставете го да се охлади за няколко минути, след което с енергично бъркане излейте в него захарния сироп до получаването на гладка и лъскава шоколадова маса.
В дълбока купа разбийте заквасената сметана с пудрата захар. На етапи прибавяйте от шоколадовата смес, докато двете станат едно цяло. Готовият шоколадов крем приберете в хладилник за около 10 минути.

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: