Предстои ви празничен повод, очаквате важни гости, а знаете, че за една празнична маса е почти недопустимо да не предлага вино. В зависимост от цялостната концепция на менюто ви, можете да изберете и вида вино.
Какво вино да изберем?
За леки предястия, както и за сравнително семпло меню без много помпозност, можете да се спрете само на едно вино - бяло или червено. За по-богато меню обаче, по стандарт ще са ви необходими три вида вина. За ордьовъра и рибата заложете на бяло сухо вино, за основното ястие с месо поднесете червено, а за десерта се подсигурете с подсладено бяло вино или полусладко шампанско.
Ако поводът е много специален, всяко ястие се допълва с различно вино.
При поднасянето на вината трябва да се спази градация, която цели всяко следващо вино да надминава качествата на предходното, така, че никой да не съжалява, че предишното вече е допито. Придържайте се към един основен принцип: поднесеното първо вино не трябва да притъпява вкуса на онова, което ще го последва. Освен всичко останало, абсолютно винаги се преминава от бяло към червено вино; от сухо към сладко; от охладени вина към такива, които се сервират при стайна температура; и от млади към отлежали вина.
В каква чаша да налеем виното?
Изборът на чаша за вино никак не е маловажна част от поднасянето му. Един основен закон, подкрепен с лека ирония, гласи, че виното може да се поглъща от всякаква чаша, но се пие само с винска.
С каква температура да сервираме виното?
Бели вина.
Те се характеризират с много фин, деликатен и почти неуловим аромат, който не може да се възприеме напълно, ако виното е прекалено охладено. Най-подходящата температура за белите, както и за розовите вина, е 8-11° С. Сухите и бели, и розови вина се отличават със силен аромат, който може да се усети и при ниска температура - 6-8° С. Сладките бели вина притежават богат букет от аромати и за да не са тежко-сладки, се поднасят добре охладени до 4-6° С.
Още малко по-ниска температура изискват при сервиране отлежалите бели вина - сухи полусладки и сладки.
Червени вина.
Сервират се при по-високи температури. Най-подходяща за млади червени вина е 12-15° С, а за млади червени вина с плодов аромат подходящата температура е 9-12° С. За разлика от тях, за сухите червени вина най-подходящата температура е сравнително най-висока - 16-18° С.
Газирани вина.
Шампанското и шампанизираните сухи вина са доста деликатни и за тях добрата температура е 6-8° С. Много сухите често се сервират много студени, но прекаленото изстудяване променя аромата им. Отлежалите над 5 години шампанизирани вина винаги се поднасят с по-висока температура, като най-подходяща е 9-11° С.
Основни правила за поднасяне на вино
- След отваряне на бутилката домакинът веднага опитва виното.
- Виното се сервира преди или заедно с блюдото, което ще съпровожда, но не и по-късно.
- Виното се сервира с дясната ръка от дясната страна на госта. При разливане гърлото на бутилката не бива да се докосва до чашата, в която се сипва.
- Наливането от бутилката не трябва да става отвисоко.
- Ако чашата е по-малка, се пълни до половината, ако е по-голяма - до 1/3 от нея и никога почти до ръба.
Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: