Шарлота с козунак, кокосов крем и конфитюр от ягоди
Необходими продукти:
|
|
~700 гр. стар козунак
|
|
½ ч. л. нескафе
|
|
360 гр. конфитюр от ягоди
|
|
За кокосовия крем:
|
|
500 мл. прясно мляко
|
|
2 жълтъка
|
|
120 гр. захар
|
|
80 гр. кокосови стърготини
|
|
40 гр. брашно
|
|
1 прахче ванилия
|
|
2 мл. ромова есенция
|
|
За поръсване:
|
|
тъмен шоколад, кокосови стърготини
|
Кремът се приготвя като се разбиват жълтъците и захарта, след което към тях постепенно се прибавят млякото, брашното, ромовата есенция и кокосовите стърготини. Всичко се бърка на водна баня на умерен огън, докато се получи гъст крем. Отстранява се, за да изстине.
Отделно се приготвя нескафе със 100 мл. вода и след като се охлади леко, с него се сиропират нарязаните парчета козунак с дебелина около 1 см.,предварително подредени във форма с подвижен ринг. Върху тях се излива половината от кокосовия крем, а след това отново се подрежда слой от козуначени парчета, напоени с нескафе. Шарлотата се покрива с остатъка от крема и се прибира в хладилник за 3-4 часа, за да стегне.
След това време на водна баня се затопля ягодовият конфитюр, колкото да придобие по-течна консистенция. Топлият конфитюр се излива върху шарлотата и се заглажда с помощта на шпатула, а страничната част на десерта по желание може да се покрие с настъргън тъмен шоколад. Като финална стъпка, шарлотата се поръсва с кокосови стърготини, след което отново се слага в хладилник за 2-3 часа. Едва след това е готова за сервиране. Да ви е сладко!









Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: