Ягодите са широко разпространен хибриден вид от рода Fragaria. Това е плод, популярен във всички точки на света, пленяващ със своя характерен аромат, сочна текстура, прекрасна сладост и ярък червен цвят.
Първите градински ягоди са отгледани в Бретан, Франция, през 50-те години на ХVІІІ век. Преди това са били известни единствено дивите ягоди.
Американски учени по храните констатират, че два дни е максималното време за съхранение на ягодите, без те да загубят запасите си от витамин С и полифенолни антиоксиданти. Това не означава, че ягодите стават опасни за консумация след изтичането на този срок, но просто губят голяма част от хранителните си вещества.
По отношение на участието им в света на храненето, ягодите са неразделна част от пролетните и летни месеци, в които могат да бъдат използвани в сладоледи, млечни ягодови шейкове, пайове, ягодови сладкиши, тирамису, торти, желета, десертни кремове и др. Ягоди, комбинирани със сметана, е популярен десерт в Уимбълдън, а пък в Швеция ягодите са задължителна и традиционна съставка на десертите, приготвяни в чест на Еньовден.
Рецептата за тази торта е по-сложна и дълга за изпълнение, но си заслужава. Вкусът й е просто фантастичен!
Първата стъпка е приготвянето на ягодовото желе. Ягодите се пасират заедно със захарта и се слагат в подходящ съд на котлон на ниска температура. Желатинът се разтваря в 2 с. л. прясно мляко и се оставя да набъбне, а нишестето се разтваря във вода и постепенно се добавя към ягодовата смес с непрекъснато бъркане. Щом консистенцията започне да се сгъстява, сместа се сваля от огъня и към нея се добавя желатинът, като се разбърква добре, за да няма неразтворени гранули. Желето се оставя да изстине на стайна температура.
Първите градински ягоди са отгледани в Бретан, Франция, през 50-те години на ХVІІІ век. Преди това са били известни единствено дивите ягоди.
Американски учени по храните констатират, че два дни е максималното време за съхранение на ягодите, без те да загубят запасите си от витамин С и полифенолни антиоксиданти. Това не означава, че ягодите стават опасни за консумация след изтичането на този срок, но просто губят голяма част от хранителните си вещества.
По отношение на участието им в света на храненето, ягодите са неразделна част от пролетните и летни месеци, в които могат да бъдат използвани в сладоледи, млечни ягодови шейкове, пайове, ягодови сладкиши, тирамису, торти, желета, десертни кремове и др. Ягоди, комбинирани със сметана, е популярен десерт в Уимбълдън, а пък в Швеция ягодите са задължителна и традиционна съставка на десертите, приготвяни в чест на Еньовден.
Торта с ягодово желе, ягоди и сметана
Необходими продукти:
|
|
За кръглия пандишпан:
|
|
5 бр. яйца
|
|
100 гр. захар
|
|
1 ч. л. растителна мазнина
|
|
2 с. л. топла вода
|
|
80 гр. пшенично брашно
|
|
8 гр. бакпулвер
|
|
За сиропа:
|
|
150 мл. вода
|
|
1 с. л. захар
|
|
ванилова есенция
|
|
За правоъгълния блат:
|
|
5 бр. яйца
|
|
5 с. л. захар
|
|
5 с. л. пшенично брашно
|
|
1 с. л. топла вода
|
|
1/3 ч. л. бакпулвер
|
|
За ягодовото желе:
|
|
400 гр. ягоди
|
|
3 с. л. пудра захар
|
|
1 с. л. нишесте
|
|
5 с. л. вода
|
|
10 гр. желатин
|
|
1 с. л. прясно мляко
|
|
За сметановия крем:
|
|
350 мл. сладкарска сметана
|
|
5 с. л. захар
|
|
80 мл. прясно мляко
|
|
10 гр. желатин
|
|
За гарниране във вътрешността на тортата и върху нея:
|
|
350 гр. ягоди
|
|
кристална захар за поръсване
|
Рецептата за тази торта е по-сложна и дълга за изпълнение, но си заслужава. Вкусът й е просто фантастичен!
Първата стъпка е приготвянето на ягодовото желе. Ягодите се пасират заедно със захарта и се слагат в подходящ съд на котлон на ниска температура. Желатинът се разтваря в 2 с. л. прясно мляко и се оставя да набъбне, а нишестето се разтваря във вода и постепенно се добавя към ягодовата смес с непрекъснато бъркане. Щом консистенцията започне да се сгъстява, сместа се сваля от огъня и към нея се добавя желатинът, като се разбърква добре, за да няма неразтворени гранули. Желето се оставя да изстине на стайна температура.
Сварява се сиропът за 7-8 минути. По избор може да се ароматизира с ванилова или плодова есенция.
Следващият момент е приготвянето на класически дунапренен блат с кръгла форма. За целта се отделят жълтъци от белтъци, белтъците се разбиват, докато стегнат, след което бавно към тях се добавя захарта, растителната мазнина, водата и яйчените жълтъци - един по един, всеки от които разбит добре, преди добавянето на следващия. Тук работата на миксера се преустановява и на етапи започват да се добавят смесените брашно и бакпулвер, като разбъркването е допустимо само с класическа бъркалка или дървена лъжица. Блатът се пече в тава с диаметър около 26 см. на предварително загрята фурна от 170`С за 20-25 минути.
Четвърта стъпка от приготвянето на този невероятен десерт е подготовката на сместа за правоъгълния блат. Разбиват се яйцата и захарта в продължение на десетина минути, докато станат пенливи и въздушни, след което постепенно се добавят мазнината, водата и брашното, смесено с бакпулвера. Сместа се излива в правоъгълна форма (40 х 32 см.), застлана с хартия за печене, и се пече 15 минути на 180`С. Оставя се да се охлади. След няколко минути блатът обилно се покрива с ягодово желе (около 1/2 от цялото желе), подравнява се равномерно и се поставя в хладилник, където трябва да остане минимум два часа.
В това време може да се приготви и сметановият крем, като сметаната се разбива с 5 с. л. захар, докато се надигне и стане пухкава, след което бавно се добавя млечно-желатиновата смес (10 гр. желатин, разтворен в 80 мл. прясно мляко) и се разбива още няколко минути.
Време е да се пристъпи към сглобяването на тортата. Правоъгълният блат се изважда от хладилника и се разрязва на ленти с ширина от около 3 см. Кръглият пандишпан се разрязва на две половини и първата окръжност се поставя върху подходяща повърхност, където се сиропира и покрива със сметанов крем. След това се взема лента с ягодово желе, навива се на руло и се поставя в центъра на основния блат. Взема се втора лента и се навива около първата, третата се навива около втората и така, докато бъде обходен целият блат. Обикновено остава незапълнено пространство, което и в оригиналната рецепта се запълва с бисквитени парчета, натопени в прясно мляко. Най-подходящи са бишкотите или чаените бисквити.
Всичко се покрива с още от сметановия крем. Върху него се подреждат нарязани на тънко ягоди, поръсени с малко захар, след което се поставя другата половина от кръглия пандишпан. Тук се излива останалото ягодово желе и внимателно се заглажда. Ръбовете и стените на тортата могат да бъдат доукрасени с малко количество сметана, а горният слой по желание може да се аранжира с разрязани на половинки ягоди или парчета с предпочитан размер.
Тортата се прибира в хладилник за една нощ. След всичко това ви остава просто да й се насладите! Това прекрасно сладко изкушение би било незабравим акцент на всякакви специални поводи - от рождени и именни дни до това, да я приготвите като изненада за любим човек.
Прекрасна торта за прекрасен повод! Честит 8-ми март, всичко добро и весело изкарване. :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник и от мен! С пожелание за ден, изпълнен с много сладки моменти! ;)
ОтговорИзтриване