Участието на ябълките в кулинарията е повече от важно, тъй като приложението им може да бъде в стотици рецепти - салати, сладки и солени ястия, торти, сладкиши, кремове и т. н. Дори и най-простият им начин на приготвяне, като печени ябълки в карамелизирана обвивка, ги превръща в нещо съблазняващо ароматно и безкрайно специално, когато искаме да поглезим сетивата си, а и сетивата на любимите същества.
Тази рецепта е за един изключително лесен сладкиш с умопомрачително добър резултат. Ключовата му дума е "съблазняващ". Опитайте!
Сладкиш с ябълки и карамел
Необходими продукти:
|
|
5-6 ябълки
|
|
360 гр. захар
|
|
80 гр. краве масло
|
|
1 с. л. вода
|
|
3 бр. яйца
|
|
1 ч. ч. пшенично брашно
|
|
1 пак. бакпулвер
|
Отделно в дълбок съд се разбиват яйцата с останалата захар и на етапи се прибавя брашното, смесено с бакпулвера. Когато консистенцията се сгъсти повече, сместа се разбърква с шпатула или дървена лъжица в посока отдолу-нагоре, докато брашното се разтвори напълно. Готовата маса се излива върху ябълките, заглажда се и се пече в предварително загрята фурна на 170`С за 25-30 минути. Още горещ, сладкишът се обръща върху поднос или кръгъл плот за сладкиши така, че златистите ябълки да бъдат в горната му част.
Много обичам този сладкиш. Вариантът с ябълки си е класика и при теб излежда чудесно! ;) Но също толкова вкусно е и с други плодове, опитай някой път.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Да, в папката с неизпълнени рецепти чакат вариантите с праскови, дюли и сини сливи. :) Аз самата се изненадах колко добре се получи. Поздрави и на теб, Гери!
ОтговорИзтриванеи с кайсии, това е сладкиша на мама, така го наричах аз
ОтговорИзтриванеДа, наистина! Опитвала съм го приготвен с кайсии и е повече от великолепен. Но кайсии от компот, а не свеж плод, но със сигурност е страхотно и в двата варианта. :)
ОтговорИзтриванеЕдин от добрите сладкиши, много лесен и винаги става прекрасен.
ОтговорИзтриванеТака е! Успешният резултат е гарантиран! :) Освен лесен, е и ефектен, което го прави един специален десерт с всеки плод, с който се приготвя. :) Поздрави!
ИзтриванеМоят вариант е с ароматен сорт пресни круши - обелени. ПРЕКРАСЕН РЕЗУЛТАТ!
ОтговорИзтриванеМммм, прозвуча ми толкова вкусно, че чак ми се прииска да разполагам със сочни круши, каквито обожавам, за да си го приготвя набързо. Обещавам, че скоро ще приготвя и варианта с круши и ще го покажа на тази кулинарна страничка. :) Благодаря за идеята! Хубав ден!
ИзтриванеДнес направи този сладкиш,стана много хбав .Отива с графа любими .
ОтговорИзтриванеЧудесно! Много се радвам, че се е харесал!:) У дома също е един от най-любимите сладкиши с ябълки! Поздрави!
Изтриване