В продължение на векове обликът на българската кухня се е формирал, базирайки се на основните храни, виреещи по нашите земи, на традициите в приготвянето на различни продукти и не на последно място - на симбиозата между бита и кулинарните вкусове на древните траки, славяни и прабългари, оставили след себе си дълбоките следи от индивидуалните си кулинарни традиции.
Една от типичните особености на българската кухня, запазила се векове наред, е готвенето на месо и свежи продукти с консервирани зеленчуци, в резултат на което се получават приятни и специфични вкусови комбинации. Такъв пример са зелевите сарми, които по традиция се приготвят от мляно месо, домати, лук и ориз, завити в листа от консервирано кисело зеле.
Една от типичните особености на българската кухня, запазила се векове наред, е готвенето на месо и свежи продукти с консервирани зеленчуци, в резултат на което се получават приятни и специфични вкусови комбинации. Такъв пример са зелевите сарми, които по традиция се приготвят от мляно месо, домати, лук и ориз, завити в листа от консервирано кисело зеле.
Семейните традиции повеляват този вид сарми да бъдат приготвени няколко пъти през зимния сезон. Впрочем, тези традиции са характерни за много европейски и азиатски държави - повод да си припомним колко сме различни, но и колко сме еднакви.
Зелеви сарми със свинско месо и сухи червени чушки
Необходими продукти:
|
|
1 голяма кисела зелка
|
|
250 гр. бял ориз
|
|
400 гр. обезкостени свински ребра
|
|
50 гр. сланина
|
|
6-7 бр. сушени червени чушки
|
|
1 глава кромид лук
|
|
2 с. л. ронена чубрица
|
|
1 ч. л. млян черен пипер
|
|
1 с. л. червен пипер
|
|
3 с. л. животинска мазнина или 5 с. л. растителна
|
Сухите чушки се накисват за около 15-20 минути в топла вода, за да станат меки и еластични. През това време се обработват месото и сланината, като се нарязват на дребни кубчета, а лукът се нарязва на ситни ленти. Почиства се оризът. След като се измие и отцеди, се изсипва в дълбока купа и към него се добавят нарязаните продукти и всички подправки. Смесват се добре, след което се взема киселото зеле, разделя се на листа, които при необходимост се делят на две, и се почиства от обичайните зелеви жили. Щом всичко е готово, финалната и най-дълга стъпка е завиването на малки сармички, в които има месо, ориз и сланина. В случай, че не искате толкова калорично ястие, зачеркнете сланината от списъка с продукти. Не забравяйте да напълните и сушените чушки, почистени от семето.
И така, всичко се подрежда в дълбока тенджера, на чието дъно е налята съвсем малко растителна мазнина и е нарязан дебел слой кисело зеле. Преди поставянето на огъня, върху сармите се разпределя животинската мас, налива се вода или равни части от вода и зелев сок, след което се похлупва с широка керамична чиния и се оставя да заври. Щом кипнат, сармите се готвят на слаб огън за около два часа и половина.
МОЖЕ БИ ЩЕ ХАРЕСАТЕ:
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: