Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
750 мл вода
280 г захар
1 равна ч. л. канела
200 г пшеничен грис
100 г масло
В подходяща тенджера или касерола сложете водата, захарта и канелата, изчакайте течността да кипне и варете за 3-4 минути, след което отстранете от огъня.
В дълбок тиган разтопете маслото и постепенно сипете пшеничния грис, като бъркате постоянно и енергично с дървена лъжица. Запържете получената ронлива смес до нежно златисто, след което залейте сместа с горещия захарен сироп и разбъркайте до хомогенизиране. Оставете я да покъкри на умерен огън за 2-3 минути и разбърквайте непрестанно, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Отстранете я от котлона и похлупете с капак за около 10 минути, след което разпределете сместа в намазнена тава, заравнете равномерно и приберете в хладилник за около 3 часа. След като грис-халвата е стегнала много добре, обърнете я в сервизно плато, поръсете я с фин слой пудра захар и я сервирайте, нарязана на парчета с големина и форма по желание.






Калории и хранителна информация За Грис-халва
8 Порции
Състав в 1 порция
- Калории313.7
- Общо Мазнини10.4 гр
- Наситени мазнини6.4 гр
- Полиненаситени мазнини0.5 гр
- Мононенаситени мазнини3.0 гр
- Холестерол27.4 мг
- Натрий3.6 мг
- Калий51.2 мг
- Общо въглехидрати53.4 гр
- Фибри1.1 гр
- Захари35.0 гр
- Белтъчини3.3 гр
- Витамин А7.7%
- Витамин В-120.3%
- Витамин В-61.4%
- Витамин С0.1%
- Витамин D0.0%
- Витамин E1.3%
- Калций1.3%
- Мед2.8%
- Фолиева киселина4.6%
- Желязо2.4%
- Магнезий3.3%
- Манган10.2%
- Ниацин4.2%
- Пантотенова киселина1.6%
- Фосфор3.7%
- Рибофлавин1.5%
- Селен0.2%
- Тиамин4.7%
- Цинк1.8%
* Дневните порции храна се равняват на приблизително 2000 калории. Вашите дневни стойности могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от индивидуалните ви калорични нужди и хранителен режим.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: