За рецептата:

Към рецептата:
Шоколадови мъфини с тиква, цвекло и бяла шоколадова глазура
Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Порции: 8
1/2 ч. ч. пюре от червено цвекло (от 1-2 средни глави)
220 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л. сол
1/3 ч. ч. нарязана тиква
2 с. л. масло
1 яйце
1 ч. ч. кафява захар
1/3 ч. ч. заквасена сметана
1 есенция ванилия
За белия Ганаш:
50 мл. течна сладкарска сметана
150 гр. бял шоколад
За белия Ганаш:
50 мл. течна сладкарска сметана
150 гр. бял шоколад
Завийте измитите глави цвекло и обелената тиква в алуминиево фолио и ги изпечете за около 50-60 минути на 250° С. След като се охладят много добре, обелете цвеклото. Ако е добре изпечено, обвивката му ще падне лесно. Беленето става бързо и със стандартна белачка за зеленчуци. Пюрирайте го и отмерете 1/2 чаша, а изпечената и охладена тиква нарежете на кубчета.
Намазнете добре формите за мъфини. В купа смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера, содата и солта. Прибавете 1/4 ч. ч. настърган шоколад и парченцата тиква. Разбъркайте.
В тенджерка на водна баня разтопете останалото количество шоколад заедно с маслото. Оставете го настрани, докато се охлади.
В купа смесете яйцето, захарта, пюрето от цвекло, заквасената сметана и ванилията. Прибавете шоколада и разбъркайте до хомогенизиране. Прибавете течната смес към сухата смес и разбъркайте леко, колкото сухите съставки да се навлажнят.
Излейте от тестото в кексовите формички, като ги пълните до 3/4 от обема им. Печете на 180° С за 25 минути или докато при пробождане с клечка, тя излиза чиста.
За шоколадовия ганаш загрейте сладкарската сметана на водна баня, като не допускате да заври. Точно в момента преди кипване, я отстранете от огъня и залейте с нея предварително натрошения на кубчета бял шоколад, който сте поставили в друга огнеупорна купа. Оставете ги така за 5 минути, след което разбъркайте добре до пълното разтопяване на шоколада. С получената глазура полейте равномерно мъфините, оставете да се охладят за кратко и сервирайте.

За шоколадовия ганаш загрейте сладкарската сметана на водна баня, като не допускате да заври. Точно в момента преди кипване, я отстранете от огъня и залейте с нея предварително натрошения на кубчета бял шоколад, който сте поставили в друга огнеупорна купа. Оставете ги така за 5 минути, след което разбъркайте добре до пълното разтопяване на шоколада. С получената глазура полейте равномерно мъфините, оставете да се охладят за кратко и сервирайте.
Калории и хранителна информация за Шоколадови мъфини с тиква, цвекло и бяла шоколадова глазура
8 Порции
Състав в 1 порция
- Калории444.4
- Общо Мазнини16.2 гр
- Наситени мазнини9.1 гр
- Полиненаситени мазнини0.6 гр
- Мононенаситени мазнини3.6 гр
- Холестерол37.1 мг
- Натрий369.9 мг
- Калий310.7 мг
- Общо въглехидрати80.6 гр
- Фибри2.6 гр
- Захари53.1 гр
- Белтъчини7.0 гр

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: