Месото от свински език се отличава с изключителна крехкост и специфичен вкус, който трудно може да се сравни с вкуса на други месни продукти. Той е много полезен и подходящ за диети, но в пътя му към кулинарното блюдо има дребни и прости правила, които го правят готов за консумация и разгръщат оптимално вкусовите му качества. Ето защо, както телешкият, така и свинският език, имат нужда да бъдат варени над три часа, а в тенджера под налягане времето ще се съкрати на половина, но не повече от това. Кулинарните специалисти съветват той да бъде сварен в бульон от моркови, лук, дафинови листа и зрънца черен пипер. След сваряването се облива със студена вода, за да се обели по-лесно, след което е готов за готвене.
Паниран свински език
Необходими продукти:
|
|
350-400 гр. сварен свински език
|
|
2 бр. яйца
|
|
1 с. л. галета
|
|
1 с. л. бяло брашно
|
|
½ ч. л. сол
|
|
1/3 ч. л. млян черен пипер
|
|
щипка пикантина
|
Свареният свински език се обелва и нарязва на колелца. Яйцата се разбиват добре и постепенно се добавят брашното, галетата и подправките, като консистенцията на панировката трябва да наподобява гъста боза. Нагорещява се малко растителна мазнина в подходящ за пържене съд, след което колелцата се потапят в сместа и се пържат до придобиването на апетитна коричка. Това е мечтаното предястие към чаша от любимото питие, а приготвянето му е аламинутно - балсам за всяка съвременна домакиня.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: