Този невероятен крем обикновено се причислява към изисканата кухня, което може би се дължи на кралското му потекло... Позовавайки се на английската Уикипедия, от която почерпих информация, френският шеф-готвач Мари-Антоан Кареме, който в края на 18-ти и началото на 19-ти век е работил в Кралство Бавария, е създателят на този класически десерт. Ето защо той е станал част от френската кухня - пренесен е във Франция от своя създател. Разбира се, съществуват и други версии за неговото появяване на кулинарната сцена, но тази може би е най-популярната. Прекрасното на този крем е, че може да се сервира в комбинация с различни плодове, да бъде крем, използван в направата на торти и сладкиши, да бъде пълнеж на понички, кроасани и какви ли не още тестени изделия, или просто да се сервира самостоятелно, полят с гъст плодов сироп или ликьор.
Баварски крем
Необходими продукти:
|
|
0.500 мл. прясно мляко
|
|
2 жълтъка
|
|
½ ч. ч. захар
|
|
2 с. л. бяло брашно
|
|
1 пак. ванилена захар
|
|
1 пак. желатин
|
|
5 с. л. кокосови стърготини
|
|
50 гр. орехови ядки
|
|
1 ч. л. какао
|
Млякото, захарта, брашното и желатина се разбиват добре, след което се прехвърлят в подходящ съд и сместа се вари на тих огън с постоянно бъркане. В момента, в който кремът се сгъсти достатъчно, се отстранява от котлона.
Разбиват се жълтъците и ванилената захар и с непрекъснато бъркане се добавят към крема. На този етап количеството крем се разделя на три приблизително равни части, като към всяка от тях се добавят съответно: орехите, кокосовите стърготини и какаото. Отделните части се наливат една след друга в подходящи формички. Ефектът на баварския крем ще се засили, ако формичките са релефни и с нагъната форма.
След около два часа в хладилник десертът ще се е желирал достатъчно, така че, можете да го сервирате с обръщане върху плоска чиния. Преди обръщането натопете за секунди формичката в гореща вода, за да кремът да излезе с лекота. По желание гарнирайте с карамелизирани плодове.
За колко порции е тази рецепта?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! :) От посоченото количество продукти обикновено се получават между 6 и 8 кремчета, в зависимост от големината на чашките или десертните купички с вместимост, която ориентировъчно имат и стандартните форми за крем-карамел, например. Радвам се да съм полезна! Поздрави и хубав ден! :)
Изтриване