Този вкусен плод, в който може би са влюбени всички малчугани, е познат от много дълбока древност. Официалната му родина е Азия, а в наши дни бива отглеждан в най-малко 107 страни. Основното приложение на бананите е в хранителната промишленост, като могат да бъдат консумирани самостоятелно в сурово състояние или да се използват за приготвяне на най-разнообразни десерти и сладкиши. Любопитен факт е, че първо в Южна Америка и Африка започват да използват зелените банани за направата на солени ястия и предястия, защото са по-дребни и с по-твърда консистенция. Да, леката бананова сладост със сигурност придава екзотичен акцент в смесица със солени меса и зеленчуци, което обяснява многообразието от подобни рецепти в съвременния кулинарен свят.
Освен умението си да задоволят и най-капризните кулинарни вкусове, бананите притежават и завидни лечебни свойства, но за тях ще прочетете в някоя от следващите рецепти на "Кулинарна работилница", защото в тази ще си говорим за един ефирен бананов крем, на който трудно ще можете да устоите. Текстурата му е като нежно кадифе - пленяваща комбинация от вплитането на въздушна сметана и наситен бананов акцент. Ярко червените парченца плодове в него пък са сочен контраст, който тотално ще спечели и деца, и възрастни, вписвайки този десерт в графа "любими кремове". Бонус идея в случая е, че може да се използва и за пълнеж на различни сладкиши и торти. Ще загубите, ако не си го приготвите!
Бананов крем с череши и ягоди
Необходими продукти:
|
|
4 бр. добре узрели банани
|
|
1-2 с. л. лимонов сок
|
|
400 мл. сладкарска сметана
|
|
1 к. ч. + 2 с. л. захар
|
|
150 мл. прясно мляко
|
|
16 гр. желатин
|
|
100 гр. ягоди
|
|
100 гр. череши
|
Началото се поставя с обелване на бананите и тяхното пасиране с 1-2 супени лъжици лимонов сок, който ще предотврати потъмняването им. В друг дълбок съд се разбиват сладкарската сметана и захарта до получаването на много пухкава консистенция.
Отделно в дълбока купа се налива млякото и в него се разтваря желатинът. След това млечно-желатиновата смес се поставя на умерена температура на водна баня, докато желатинът се разтопи напълно. Важно е сместа да не кипва. Щом е готова, се отстранява от котлона и се оставя да изстине.
През това време банановото пюре се добавя към сметаната и всичко се разбива, докато стане пухкаво и гладко. На тънка струя и с постоянно бъркане накрая се прибавя желатинът.
Черешите и ягодите се измиват и почистват от дръжките, след което се нарязват на парченца и внимателно се смесват с ароматния крем, като по желание по няколко от тях могат да бъдат отделени за украса. След това банановото изкушение се налива в десертни чашки или купички, повърхността му се декорира с плодовете и се прибира в хладилник за 1-2 часа. Какво следва? Сервирайте в добра компания!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: