Рецептата за яйца по панагюрски е една от популярните в националната ни кухня. Приготвянето им не е никак трудоемко за сметка на вкуса, който е невероятно запомнящ се и не може да се сравни с никое друго традиционно българско ястие. Ако си ги поръчате в заведение за хранене обаче, нищо чудно да се "натъкнете" на персонал, който е намерил за по-удобно да ви ги сервира в пържен вариант, което няма как да не повлияе върху обичайния вкус, защото по традиция това любимо българско ястие се приготвя със забулени яйца, заляти щедро с млечно-чеснов сос и препържено масло с червен пипер.
Яйца по панагюрски
Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
Порции: 2
6 яйца
2 ч. ч. кисело мляко
4-5 скилидки чесън
50 гр. краве масло
1 ч. л. червен пипер
За забулването на яйцата:
1-1.5 л. вода
1 с. л. оцет
1 щипка сол
Чесънът се почиства, счуква се в хаванче или друг дълбок съд и се смесва с киселото мляко, овкусено с малко сол. През това време в малка тенджерка или касерола се слага литър- литър и половина вода и щом започне да завира, температурата се намалява и се добавят 1 с. л. оцет и щипка сол, които спомагат за това, яйцата да се стегнат и да се забулят правилно. Най-лесният и изпитан от начин относно забулването, е яйцата да се чупят едно по едно първо в дълбок черпак, а след това внимателно, потапяйки черпака, да се спуснат във врящата вода. След 7-8 минути яйцата могат да бъдат извадени с решетъчна лъжица.
Сервирани, забулените яйца се поливат с кисело мляко и запържените масло и червен пипер, които им придават наистина неповторим вкус.


Калории и хранителна информация за Яйца по панагюрски
2 Порции
Състав в 1 порция
- Калории505.4
- Общо Мазнини39.6 гр
- Наситени мазнини21.1 гр
- Полиненаситени мазнини3.7 гр
- Мононенаситени мазнини12.4 гр
- Холестерол571.8 мг
- Натрий516.3 мг
- Калий546.9 мг
- Общо въглехидрати13.4 гр
- Фибри0.4 гр
- Захари10.0 гр
- Белтъчини24.4 гр
- Витамин А42,6%
- Витамин В-1234.0%
- Витамин В-619.5%
- Витамин С6,7%
- Витамин D26.4%
- Витамин E3,1%
- Калций31.6%
- Мед2,4%
- Фолиева киселина19,8%
- Желязо12,4%
- Магнезий6,9%
- Манган7.7%
- Ниацин1.5%
- Пантотенова киселина8,5%
- Фосфор47,4%
- Рибофлавин44,6%
- Селен8,3%
- Тиамин5,1%
- Цинк19.2%
* Дневните порции храна се равняват на приблизително 2000 калории. Вашите дневни стойности могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от индивидуалните ви калорични нужди и хранителен режим.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: