Баницата - българското тестено ястие, популярно не само по нашите земи, но и във всички краища на света. Тя не е само една вкусна визитка, презентираща българския дух и традиции през вековете, но и неделима част от всички официални празници и различни обреди в България до ден днешен. Най-разпространени са традициите за приготвянето й на Бъдни вечер, Коледа и Нова година, когато баницата заема централно място на трапезата. Много често по това време на годината тестеното изкушение се приготвя с хартиени късметчета, съдържащи положителни пожелания за здраве, късмет, финансово благополучие, щастие в семейството и т. н.
Като цяло, могат да се разграничат два типа баници - със сладка и със солена плънка. Най-известна и класическа е баницата със солена плънка от яйца, сирене и кисело мляко. По желание в нея могат да се прибавят резени праз лук, което я прави подходяща за менюто на Петковден (14-ти октомври), когато е добре да се приготвят различни ястия с праз.
Най-популярната сладка баница - тази с плънка от ябълки, е била най-масово приготвяната сладка баница през Средновековието в България, носейки тогава името "абланица" или "абланик". Днешното предложение комбинира ябълковата плънка със сладък локум - прекрасна закуска за уикендите, а и не само.
Сладка баница с ябълки и локум
Необходими продукти:
|
|
1 кг. ябълки
|
|
500 гр. готови кори
|
|
140 гр. локум (1 опаковка)
|
|
1 пълна с. л. канела
|
|
растителна мазнина
|
|
~ 150 гр. захар
|
|
80 гр. краве масло
|
Ябълките се белят, почистват от семките и се настъргват на едро ренде. Още преди да се пристъпи към настъргването, се обливат с няколко супени лъжици лимонов сок, за да не потъмняват прекалено. Локумът се нарязва на дребни парченца и заедно с канелата се добавя към ябълките и всичко се разбърква много добре.
Корите се разстилат на работния плот. Върху всеки слой, състоящ се от 2-3 фини листа, се слага на капки малко растителна мазнина, част от сладката плънка и 1 1/2 - 2 с. л. захар (с поръсване), след което корите се завиват на добре стегнато руло. Това се повтаря с всички слоеве. Готовите рула се редят в намазнена тава, според формата й - напречно или на спираловиден принцип, ако тавата е кръгла. Маслото се разтопява леко и цялата баница се полива с него на тънка струя. След това се слага да се пече в загрята фурна на 180-200`С за около час, докато повърхността й стане златиста. Да ви е сладко!
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:
*** Традиционна баница с праз, сирене и яйца ***
*** Баница с ябълки ***
*** Тиквеник ***
*** Празнична пита ***
*** Традиционна баница с праз, сирене и яйца ***
*** Баница с ябълки ***
*** Тиквеник ***
*** Празнична пита ***
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: