В последните години темата за здравословното хранене е изключително актуална, но като всяко хубаво нещо и това води след себе си своите така банални недостатъци - сьомгата, зехтинът и морските дарове несъмнено са полезни, но както сочат проучванията, един здравословен режим на хранене в България излиза с по 3.00 лв. по-скъпо на ден, което по прости математически изчисления се равнява на около 1000 лв. допълнителен годишен разход. Затова все по-често темата за здравословното хранене бива обвързана с темата за съществуващите суперхрани, които са чудесни на вкус, безапелационно полезни и безумно евтини. Преди няколко седмици сайтът tialoto.bg публикува статия с осем от най-евтините супер храни, в която кафявият ориз е на шеста позиция. От материала става ясно, че само в около 100 гр. от него се съдържат 3 гр. фибри, които поддържат чувството за ситост много по-дълго време, отколкото други храни. Не мога да ви опиша колко съм запленена от този вид ориз в последните седмици... Затова бързам да ви споделя рецептата за вкусното ризото, което приготвих с негово участие.
Зеленчуково ризото с кафяв ориз
Необходими продукти:
|
|
300 гр. кафяв ориз
|
|
1 малка глава кромид лук
|
|
50 гр. царевица
|
|
50 гр. червени чушки (може и консервирани)
|
|
100 мл. бяло вино
|
|
¼ ч. л. млян
черен пипер
|
|
½ ч. л. босилек
|
|
сол
|
|
30 гр. краве масло
|
|
2 с. л. зехтин
|
|
900 мл. горещ зеленчуков бульон
|
Оризът се накисва в студена вода от предния ден или 7-8 часа преди началото на приготвянето на ястието. Зехтинът се загрява в дълбок съд, лукът се нарязва на ситно и се задушава за няколко минути. Към него се добавя измитият ориз и се запържва, докато започне да става прозрачен, след което на етапи започва да се добавя горещият бульон, като в момента, в който оризът остане почти сух, се добавя ново количество от бульона. Това нещо се повтаря до пълното изразходване на бульона, което отнема около 25-30 минути. Финалната стъпка е добавянето на зеленчуците, бялото вино, подправките и сол на вкус. Всичко се разбърква, докато оризът поеме виното. Тогава ястието се отстранява от огъня и към него се добавя кубчето масло. Сервирайте веднага, щом то се разтопи. И не забравяйте, че удоволствието от хапването ще бъде значително по-осезаемо, ако си налеете и чаша изстудено бяло вино. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да коментирате тази публикация: