Мисля си, че няма човек, който не би се усмихнал при вида на щедро сиропирано реване - един любим сладкиш на семейството ми, а и лесен за изпълнение. Историческата му родина е някъде из Източното Средиземноморие, но определено реването се е превърнало в десерт, доста широко разпространен по нашите географски ширини. Ето една от десетките му разновидности:
Реване с кисело мляко
Необходими продукти:
|
|
1 ч. ч. кисело мляко
|
|
1 ч. ч. захар
|
|
3 бр. яйца
|
|
1 ч. л. сода бикарбонат
|
|
2 ч. ч. бяло брашно
|
|
За сиропа:
|
|
1 ч. ч. захар
|
|
600 гр. вода
|
|
2 с. л. лимонов сок
|
|
ванилия
|
Киселото мляко се смесва със содата и се изчаква процесът "шупване". След това се излива в дълбок съд, разбиват се добре със захарта, след което се добавят отделените от белтъците жълтъци и брашното. Към тази смес се прибавят разбитите на сняг белтъци, като тук разбиването с миксер не е препоръчително, а разбъркването се извършва внимателно.
Хомогенната смес се изсипва в тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180`С приблизително 30-35 мин. Вече изстинал, сладкишът се сиропира със сварения сироп. По желание може да се украси със сметана.
Tова си е сиропиран кекс! Не го одобрявам!
ОтговорИзтриване